Vilafreser – Vilanant – Terrades – Albanya – Coll del Malrem – Rocabruna – Camprodon

Trashumància

1-8 June

Trashumància

“Suma’t a l’aventura”

“8 dies / 7 nits – 5/6 hores x 6 dies a cavall (només una setmana a l’any)”

Benvinguts a la ruta de la transhumància. La invitació de la nostra portada resa “sumeix-te a l’aventura”.  Mai més cert, prepareu-vos a viure uns dies intensos de naturalesa i relacions humanes, gràcies als nostres cavalls i gossos i a les vaques que acompanyem en el seu trànsit semestral a la recerca del seu suport i clima adequat, en definitiva, a la recerca de l’eterna primavera. Aquesta ruta no està exempta de dificultats, per això es demana la màxima col·laboració de tots i funcionar com un equip compacte; no és una simple ruta de turisme eqüestre, tenim una comesa, fer arribar en perfectes condicions el bestiar que acompanyem, per la qual cosa haurem d’emprar tots els nostres dots d’organització i companyonia. Les dificultats són variades, passarem per carreteres, poc transitades, però amb vehicles, al capdavall; boscos densos, alguns amb molta mala herba, rierols, de vegades abundants i de vegades escassos, dies de pluja i/o de fred- no ho sabem- valls i canyades profundes i altes muntanyes, camins amples i senders estrets per on creus que no es pot passar.

D’altra banda, els hotels i càmping i el lloc d’acampada escollits són del milloret, tots amb encant i l’equip humà al nostre servei, de tracte impecable. Llocs de descans, olors, sensacions i paisatges de somni, animals per tot arreu…

Serà apassionant.

DIA 1 BENVINGUTS A CAN GRAU

La casa de turisme rural de Can Grau ens serveix de portal d´acollida a la deliciosa comarca de l´Empordà que ens rep i dóna la benvinguda a aquesta ruta de la transhumància de l´era moderna. Val més una imatge que mil paraules. Us convidem a obrir l’enllaç de la pàgina web d’aquest hotel perquè pugueu imaginar-vos el lloc de trobada i inici del nostre viatge. Després del sopar explicarem el programa de la setmana degustant un dels vins rics i amb molt de cos de la regió. Parlarem de les característiques dels nostres cavalls anglo-àrabs, creuats d’àrab i paint horse. Tindràs l’oportunitat d’una xerrada individual per trobar el cavall idoni per a tu.

Cal portar juntament amb l’equipatge un sac de dormir i una estoreta per a les nits de bivac que seran dimecres i dijous. Intenteu portar només l’equipatge imprescindible i roba apta per muntar amb pluja. A part també calen moltes ganes de passar-s’ho bé i una forma física adequada per muntar unes 6 hores diàries.

DIA 2 LA RUTA COMENÇA

Després d’esmorzar, preparem els cavalls amb l’ajuda del nostre guia i deixem Can Grau seguint una pista envoltada de romaní i farigola amb vistes espectaculars sobre els boscos i camps de la finca. Direcció al riu Fluvià, per planes i turons, alternem trots i galops al llarg de plantacions d’oliveres, vinyes, camps, granges i esglésies immersos en el paisatge tan peculiar de l’Empordà. Avui, no muntarem amb el bestiar, però prepararem la nostra estratègia d’equip per treballar demà en perfecta coordinació. La nostra destinació és un encantador Hotel rural, on gaudirem d’un reconfortant sopar en companyia del pastor. Ens explicarà amb detall les pautes i les precaucions a tenir en compte per reunir i acompanyar el bestiar demà.

DIA 3 TROBADA AMB EL BESTIAR

Ens aixequem a les 8 del matí i després d’esmorzar anirem a ensellar els nostres cavalls. El bestiar s’ha avançat i haurà partit a les 5.45 del matí amb els pastors i els seus gossos.

Comencem el dia amb pas alegre fins a Terrades, la nostra primera etapa. La zona que passarem fins arribar a Terrades, és un bosc de garriga arbustiva i terra calcari, zona de molta pedra i de construccions antigues d’“arquitectura tradicional del camp”, barraques de pastor i murets construïts amb les pedres de neteja dels camps. En arribar a l’ermita de St. Quirze d’Olmells, la vegetació canvia completament per convertir-se en bosc mediterrani arribant a Palau Surroca i al Castell de la Roca.

D´aquí a Terrades hi ha un sospir, entrant just al costat de l’ermita de Sant Sebastià. Després seguirem per un corriol que voreja la carretera, que ens portarà fins a St. Llorenç de la Muga on trobarem el bestiar i els pastors, per prendre el dinar junts. Després de reposar unes dues hores aproximadament, reprendrem la marxa per fer el que queda del camí juntament amb el bestiar, baixant fins al mateix poble d’Albanyà i al Càmping Bassegoda, on soparem i passarem la nit, deixant els nostres cavalls al costat del bestiar en un camp exprés per a aquesta funció. Ens instal·larem còmodament a unes casetes de fusta tipus búngalows on podrem comentar la nostra experiència d’avui sota el porxo.

Per als amants del salvatge, és un lloc ideal, un racó perdut enmig de la natura i la porta al desconegut, ja que en les següents 48 hores no trobarem civilització per enlloc, només vestigis d’unes ermites dels segles XI i XII i cases en ruïnes. Nosaltres sols i sense cobertura de mòbils.

DIA 4 CREUANT EL MASSÍS DEL BASSEGODA

Després d´esmorzar, anirem fins al camp on tenim els nostres cavalls per preparar la sortida, iniciant la ruta del dia per una pista forestal immersa en un dens bosc de roures i pins. Al voltant del migdia arribarem al bestiar que haurà sortit a punta de dia. Després del pícnic ajudarem a recollir el bestiar que s’haurà dispersat. Preparats per a vistes impressionants i olors de natura molt suggerents.

Des d’avui perdem de vista l’asfalt i ens introduïm al massís del Bassegoda (895 m.) que domina tota la vall, recorrent els camins paral·lels al “Torrent del Pincaró” subsidiari del riu Muga, en direcció al Coll del Bassegoda i al Coll del Principi, (1.172 m).

Aquí en aquesta immensa plana oberta com una clariana en aquest bosc de pi roig, donem abast al bestiar, al qual avançarem per baixar suaument fins a la casa de la Comella on els caps de bestiar passaran la nit. Un cop tancat el bestiar, ens traslladarem a cavall fins al Morato on farem el campament per passar la nit al costat dels nostres cavalls que pasturen lliurement en prats d’herba fresca que l’equip de suport ens haurà tancat a efecte.

Cal destacar el valor cultural d’aquesta vall, on hi ha no menys de quinze santuaris, ermites i monestirs, tots datats entre els anys 980 i 1.200, segles del X al XIII. Sant Pere d’Albanyà, Sant Bartomeu del Pincaró, Sant Miquel de Bassegoda i Sant Julià de Ribelles com a destacats.

DIA 5 UN MÓN DE SILENCI I DE PURA NATURA

Ens aixequem a les 7 del matí i després d’endreçar-nos i esmorzar anem a buscar els nostres cavalls per anar a buscar la resta del bestiar a la casa de la Comella. A continuació iniciem la ruta tots junts. Després d’un inici en suau descens serpentejant, travessant i creuant el riu, sortim de la casa de la Comella que dóna nom al rierol que anem seguint i passant per St. Julià de Ribelles. Deixant a la nostra dreta el camí direcció a l’Hostal de la Muga, iniciem la ruta fins als plans del “Morató” perfectament regats pel Riu Muga, on deixem el bestiar per pernoctar prop del campament i nosaltres fer el dinar pícnic del dia.

Descansarem allà, on ens podrem banyar a les clares aigües del riu, dedicant la tarda a passeig i descans, romanent on ja vàrem dormir la nit anterior.

DIA 6 TORNANT A LA CIVILITZACIÓ

Avui el dia és molt llarg, ens aixequem a les 8 del matí i després d’esmorzar ensellam els nostres cavalls, que estan pasturant al costat del campament-vibac. Amb els cavalls comencem la pujada per un corriol que puja lenta però decididament enmig de l’espessor del bosc.

Ens trobarem un terreny gairebé verge on ens hem de protegir de les ratllades de les branques. A la nostra esquerra queda el “pic de les bruixes” sobre uns farallons de pedra que tanquen el pas i obliga a anar cap al Coll de les Falgueres. El coll apareix com una clariana d’herba al mig d’aquest bosc fantasmagòric que fa honor al pic que ho presideix. Estem ja en territori francès, amb pistes amples i més transitables.

Baixem fins al riu que travessa el poble de “La Manere” per tornar a pujar per un sender, darrere les vaques, fins al Coll del Malrem, una altra vegada en territori nacional. Allà reunirem de nou el bestiar per fer-lo baixar pel camí. Un cop passat el Coll del Malrem per un estret sender a l’espès bosc de faigs i roures, baixarem suaument fins a la carretera de Can França on farem la parada de menjar-picnic tots junts. Seguirem amb els nostres cavalls i les vaques fins al poblet de Rocabruna, on estem allotjats a una casa de turisme rural, dins un bosc típic de la Garrotxa.

DIA 7 A LA RECERCA DE L'ETERNA PRIMAVERA

Després d’un copiós esmorzar, ens permetem avui aixecar-nos una mica més tard. Ensellem per darrera vegada els nostres cavalls i anem a la trobada del bestiar per conduir-lo per la carretera de Rocabruna fins a la Urbanització de Font-Rubí. Baixem suaument pel camí de Coll Pregon fins a la Vila de Camprodon que hem de creuar forçosament ja que està instal·lada damunt del pas ramader que travessa el poble. La gent de la vall de Camprodon i alguns turistes ens estan esperant….

La nostra arribada és espectacular! Agafem llavors la carretera direcció a Setcases i fem parada i fonda a la finca de la Moixa de Llanars on deixarem el bestiar i els cavalls, acabant aquí la ruta de la transhumància. Després de dinar dedicarem la tarda a un merescut descans als jardins o a la piscina de l’Hotel Camprodon.

DIA 8 ADÉU AMICS!

Esmorzar i sortida.  Esperem veure’ns aviat una altra vegada! (perquè no en una ruta a la platja?)

Allotjament

Masia Can Grau – Masia Can Grau
Mas Jonquer – Mas Jonquer
Hotel Masia La Palma Masia La Palma
Camping Bassegoda Park – Bassegoda Park
Casa Etxalde – Etxalde
Can Soler – Rourevell
Hotel Camprodon – Hotel Camprodon

Can Grau, on ens vam allotjar el primer dia, és el centre logístic de Catalonia Horse Trails a la Costa Brava, com ho va ser Can Jou al passat, per a totes les rutes de la bonica comarca de l’Empordà. Els cavalls també viuen a Can Grau i els podeu observar des de la finestra de la vostra habitació… Pasten tranquil·lament en amplis prats dels voltants. La casa rural, immersa en un paisatge de boscos i praderies, disposa també d’una agradable piscina i de precioses zones enjardinades per relaxar-se, o simplement estar en companyia dels cavalls en estat de semillibertat. És realment un lloc molt especial per a genets!

Envoltat de les imponents muntanyes del Pirineu oriental Català, podreu trobar la darrera nit a Camprodon el lloc idíl·lic per a les vostres vacances o escapades, tant si us ve de gust calma i relaxació com si voleu gaudir de les diverses activitats que us ofereix aquesta Vall del Ripollès. L’Hotel Camprodon, punt de partida i arribada de la ruta, és un edifici antic, de típica arquitectura catalana, rehabilitat i restaurat amb totes les comoditats modernes. Posseeix un jardí romàntic preciós, unes àmplies terrasses orientades al sud, així com una piscina just davant del famós pont romànic del poble. Joan i Anna, els amos i els perfectes amfitrions, hi viuen i estaran encantats d’ajudar-vos a descobrir la cultura i les tradicions catalanes.